• ПН-ПТ 09:00 - 16:00
  • СБ, НД ВИХІДНИЙ
  • Киев Смелянская, 10 а
Запчастини для китайських авто »Новини »Як убезпечити себе в дорозі. Деякі поради

Як убезпечити себе в дорозі. Деякі поради

08 листопада 2017
Як убезпечити себе в дорозі. Деякі поради


Забезпечення безпеки дорожнього руху завжди було в полі найпильнішої уваги. Існують міжнародні та національні стандарти безпеки, яким повинні відповідати всі нові автомобілі, що надходять у продаж.


Протягом багатьох років безпека нових автомобілів продовжує поліпшуватися. Деякі автовиробники вважають за краще включати додаткові функції, які допоможуть водіям уникнути зіткнення і забезпечити значно вищий рівень захисту, якщо воно все-таки відбудеться. Деякі функції, що спрощують водіння, що особливо важливо для літніх водіїв, також можуть зробити управління безпечніше.

Згадаймо, скільки нарікань висловлювалося щодо низького ступеня безпеки автомобілів китайського виробництва відразу ж після їх появи на міжнародному ринку. Наприклад, в Австрії було законодавчо заборонено їх продаж. Але китайські виробники зробили правильні висновки, і сучасні автомобілі брендів BYD, Сhery, Geely, Great Wall отримують найвищі оцінки не тільки за технічним рівнем, а й за ступенем їх безпеки.

Проте, навіть самі останні моделі автомобілів самі по собі не забезпечують належний рівень безпеки учасників дорожнього руху. Тут дуже важливу роль відіграють досвід, вміння і дисциплінованість водіїв.

Ми називаємо те, чим багато хто займається щодня, водінням автомобіля. Ми вважаємо, що володіємо достатніми навичками для того, щоб впоратися з будь-якою дорожньою ситуацією, навіть в несприятливих умовах, пов'язаних з дощем, снігопадом, ожеледдю або туманом.

Однак, така самовпевненість досить часто призводить до плачевних результатів. Для того, щоб уникнути таких ситуацій або, принаймні, знизити ймовірність їх настання, вкрай важливо слідувати простим рекомендаціям:
• Постійно контролюйте правильність своїх дій і дії інших учасників руху.
• Уважно стежте за дорогою і рухом по ній, намагайтеся прогнозувати можливі зміни дорожньої ситуації.
• Дотримуйтеся вимог безпечної дистанції від транспортних засобів, що рухаються попереду, особливо при русі по населених пунктах.
• Обгін - маневр підвищеної небезпеки; робіть його тільки на ділянках, де це не заборонено, і тільки тоді, коли Ви абсолютно впевнені в успішному його завершенні. Обгін не сумісний з поспіхом або нетерпінням.
• Швидкісний режим руху повинен бути адекватним дорожній ситуації і погодним умовам. Обов'язково знизьте швидкість руху з початком дощу, снігопаду або виникненням інших екстремальних умов (туману, ожеледиці тощо).
• Відчувши втому або сонливість, зупиніть автомобіль для не менше, ніж п’ятнадцатихвилинного відпочинку.
• Ніколи не сідайте за кермо після вживання спиртного або наркотиків, яким би досвідченим і вмілим Ви себе не відчували.
• При необхідності поговорити по мобільному телефону обов'язково використовуйте гарнітуру або пристосування free hands.
• Безпека руху є відповідальністю всіх його учасників, і в значній мірі залежить від їх досвіду і віку.


При ДТП водії старших вікових груп значно більше ризикують загинути або отримати серйозні травми, ніж їхні молодші колеги. Це більшою мірою викликано старінням організму або зниженням його захисних функцій, а не дурним ризиком або бравадою під час керування транспортним засобом.


Молоді водії в три рази частіше потрапляють в ДТП, ніж їх більш досвідчені колеги, і особливо в перші місяці після початку самостійного керування автомобілем. Найчастіше причиною цього є необдумані ризики при прийнятті рішень, але в основі лежить відсутність досвіду дій в екстремальних ситуаціях.


Що потрібно пам’ятати водіям старшого віку?
• Якщо Вам виповнилося 65 років, задумайтеся про те, чи можете Ви все так само впевнено керувати автомобілем, як це було завжди; чи компенсує Ваш досвід ті втрати, які неминуче несе людський організм в міру старіння. І якщо Ви відчуваєте, що Ваш вік не таїть в собі ніякої загрози життю і здоров'ю Ваших близьких і оточуючих, то можете продовжувати керувати автомобілем, проявляючи все більше уваги і акуратності.
• У міру можливості вибирайте маршрут поїздки в обхід ділянок з напруженим рухом.
• Якщо Ви помічаєте за собою погіршення реакції, уникайте водіння в дощ, в умовах поганої освітленості або особливо інтенсивного руху.
• Якщо Ви відчуваєте біль в суглобах, робіть в дорозі часті зупинки для відпочинку та відновлення.
• Якщо Ви помічаєте обмеження можливості повороту голови, негайно зверніться до лікаря.
• Якщо у Вас поганий сон, проконсультуйтеся з лікарем, оскільки втома призводить до зниження концентрації або засипанню за кермом.
• Якщо Ви відчуваєте підвищену напругу при проїзді складних перехресть, неодмінно уникайте їх, навіть якщо це значно подовжить Ваш маршрут.
• У разі пониження зору обов'язково зверніться до окуліста, бо в іншому випадку Ви можете зіткнутися з серйозними проблемами, особливо в сутінковий час.
• Якщо Ви приймаєте медичні препарати, обов'язково попереджайте лікаря, який призначає їх, про те, що Ви керуєте автомобілем - таким чином зможете уникнути можливого зниження концентрації або реакції на різкі зміни дорожньої ситуації.
• Пройдіть під керівництвом досвідченого інструктора курс перепідготовки за правилами дорожнього руху і з практичного водіння - це допоможе Вам реально оцінити ситуацію.


Для молодих водіїв дуже важливо неухильне виконання правил дорожнього руху в повному обсязі. Але при цьому хотілося б підкреслити наступне:
• У перший рік або близько того після отримання посвідчення водія Ви ризикуєте опинитися в ДТП значно частіше, ніж будь-який інший водій на дорозі.
• Ваш ризик значно збільшується, якщо Ви подорожуєте зі своїми товаришами, тому пам'ятайте, що:
  керування автомобілем в стані навіть самого незначного алкогольного або наркотичного сп'яніння - злочин;
  місце водія - не місце для бравади;
  двадцять п'ять відсотків від усіх загиблих в ДТП не були пристебнуті ременями безпеки;
  Мобільний телефон в руці водія автомобіля, що рухається - пряма загроза життю і безпеці оточуючих.
• Молодість не є гарантією від втоми і, як наслідок, від втрати уваги і зниження реакції. Постійно контролюйте себе і не переоцінюйте своїх можливостей.

Інтернет, телебачення радіо, інші засоби масової інформації рясніють, особливо останнім часом, повідомленнями про страшні ДТП, яких можна було б уникнути, але ...